Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/6/2/7/sugoi.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 19 Warning: Constant MAGPIE_CACHE_ON already defined in /customers/6/2/7/sugoi.se/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/lastfm-for-wordpress/lastfm.php on line 30 Sugoi! » Advance Wars: Dual Strike
Jag har nu flyttat bloggen till sugoi.se. Den gamla bloggen kommer dock ligga kvar här i arkivsyfte. Den nya bloggen använder sig av samma RSS-flöde som denna blogg.
Artiklar i fokus

Det är uppfriskande att se spel som har lite självdistans nu förtiden. Stortitel efter stortitel spottas ut som tar sig själva på för stort allvar. Titta bara på de senaste Halo 3 reklamerna som ser ut att vara tagna direkt ur Band of Brothers intervjudel. Man tröttnar helt enkelt ibland när man bara är ute efter snabb, lättillgänglig och enkel underhållning. Mitt första Nintendo DS –spel , Advance Wars: Dual Strike erbjuder just detta, ren spelglädje från början till slut.

Spelet tar sin början när Black Hole Army (antagonisterna) än en gång hotar världen med sina onda planer. Den här gången har de konstruerat maskiner som suger energi från planeten, vilket resulterar i att landskap som blomstrar av liv transformeras till döda ökenlandskap. Gammal skåpmat i spelvärlden alltså, rädda världen och allt det där.

Detta är ett simpelt strategispel som utnyttjar hårdvaran till hundra procent utan kompromisser. Den nedre skärmen visar en rutbaserad stridskartan där man flyttar trupper och fordon med sin styluspenna. Medan den övre skärmen visar information och valmöjligheter under stridens gång. När lite större slag utspelas mellan parterna så delas slaget upp på båda skärmarna.

Inför varje strid får man välja mellan ett stort antal karaktärer som ger dina trupper olika styrkor och svagheter. Man måste överväga sitt val noga även om spelet är väldigt förlåtande, för det finns strider som nästan känns omöjliga om man inte väljer rätt karaktär från början. Karaktärerna är förövrigt riktigt flamsiga t.ex. muskelpaketet Max Power som ständigt vill attackera sina motståndare rakt på eller haxx0rn (snackar som en l33t haxx0rz) Jake som är spelets huvudkaraktär.

Alla karaktärer har som jag sa innan, styrkor och svagheter, men de har också specialtattacker som varierar i styrka och omfattning. Allt från elektriska stormar som skadar alla fientliga trupper till att skapa börskrascher hos din motståndare som sätter dem på ruinernas kant.

Spelets strider involverar alla typer av trupper och enheter man kan tänka sig. Olika sorters infanterister, pansarfordon, transportfordon, artilleri, fartyg, helikoptrar, stridsplan och geleklumpar för att nämna några. Alla enheter är balanserade till perfektion och när man har kommit en bit in i spelet så förstår man verkligen att alla enhetstyper behövs och fyller en viktig uppgift. Vilket bevisar hur välbalanserat och finslipat detta strategispel verkligen är.

Grafiken är väldigt minimaltiskt med en färgskala som kan jämföras med regnbågen. Rubinröda stridsvagnar som strider mot chockgula helikoptrar är aldrig fel och kan sätta färg på vilken grå dag som helst. Grafiken passar helt enkelt spelet, det är absolut inte det snyggaste man har sett, men den duger för sitt syfte. Stridsekvenserna är faktiskt riktigt snygga trots de minimalistiska animationerna, detta gäller också specialattackernas filmsekvenser som är grymt enkelt utförda men med ett förvånansvärt snyggt och tilltalande resultat.

Musiken är helt okej och det bjuds på några sköna slingor beroende på vilken bana och karaktär man väljer. Ljudeffekterna fungerar också även om de absolut inte står ut ur mängden. Men ljudet betyder inte så mycket, för jag antar att många med mig spelar sin DS på t.ex. tunnelbanan eller andra publikaplatser där man spelar utan ljud.

Dock som nästan alla andra spel så är detta inte perfekt för det saknar en funktion som drar ner betyget rejält, avsaknaden av WIFI. Det känns synd att utvecklarna inte hade med denna möjlighet i de olika spellägen som erbjuds, speciellt med facit i hand. Men jag antar det är som man brukar säga, man kan inte få allt här i världen.

En annan sak som sänker betyget är de lite väl flamsiga dialogerna. Alla texter är drägliga tills Jake kommer in med sitt haxx0rz snack. Dialogerna blir genast jobbiga och man blir verkligen sugen ibland på att hoppa över dialogerna för att direkt komma till nästa strid.

Trots vissa brister visar detta spel varför Nintendo DS är överlägsen över dess konkurrent Playstation Portable. Två skärmar varav en pekskärm gör spelen roligare, mer intuitiva och erbjuder en intressantare spelupplevelse. Advanced Wars: Dual Strike visar helt enkelt varför Nintedo DS är den bästa konsolen på marknaden just nu.

111104

Kommentarer
okt 2, 2007 - Anders B

Kan inte annat än hålla med om att de bästa spelen i regel är de som är enklast utförda (med vissa få undantag). Utvecklarna får ofta svårt att ro i land bra koncept när det under vägens gång blandas in massor av flashig grafik och avancerad dynamik. Fokus glöms bort helt enkelt.

Det är ju det som hela Nintendos framgång bygger på just nu. Till skillnad från sina konkurrenter så lägger de krutet på upplevelsen istället för utförandet, och uppenbarligen går det hem.

okt 2, 2007 - anders a

Bra recension, och spel oxå verkar det som. Kul me haxx0rz men kan förstå att det blir en aning flamsigt..

Keep ’em coming!

okt 6, 2007 - Linus

Thx dudes :)

apr 30, 2008 - Sugoi! » Ã…sikter om spel

[…] spelintryck för de som är intresserade. Notera att inlägget kommer uppdateras kontinuerligt. Advance Wars: Dual Strike 4 Castlevania: Dawn of Sorrow4.5 Castlevania: Portrait of Ruin3 Gears Of War3.5 Ninja Gaiden: […]

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/6/2/7/sugoi.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/sugoi/comments.php on line 36